"JOBS 4 FUTURE" ERASMUS PROJEMİZ BASIN DUYURUSU

18.10.2021 440

18-10-202118-10-2021



Proje Adı (İngilizce): Jobs 4 Future

Proje Adı (Türkçe): Geleceğin Meslekleri

 

Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi tarafından İngilizce Öğretmeni Ayşe Yeliz Demir önderliğinde yürütülmekte olan Jobs 4 Future (Geleceğin Meslekleri) isimli projenin ilk hareketliliği Romanya'da gerçekleştirildi.

İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye'den gelen öğrenciler Bükreş'teki "Ion Barbu" Teorik Lisesi'ndeki akranlarıyla bir araya geldiler. Bir yıl boyunca online olarak sürdürdükleri proje faaliyetlerinin ardından yüz yüze ve birbirlerinin gözlerinin içine bakarak "farklı" bir geleceği tartıştılar.

İş piyasasına entegrasyon fırsatı

Öğrenciler; kendini tanımayı, kariyer planı tasarlamayı, piyasayı ve mevcut fırsatları araştırmayı, Avrupa standartlarında istihdam için gerekli belgeleri (cv ve niyet mektubu) hazırlamayı, gibi işgücü piyasasına başarılı entegrasyon için önemli becerileri geliştirmeyi amaçlayan birtakım etkinliklere katıldılar.

Programın ilk etkinliği olan "Ben kimim?" aidiyet duyup mutlu olacağımız mesleği seçmeye ve yapmayı seçtiğimiz veya yapmak zorunda kaldığımız meslekten mutlu olmaya çalışmamız gerektiği fikrine odaklanıyor. Öğrencilerin kendi hayallerini ve ideallerini şekillendirdikleri, gelecekte yapmak istedikleri meslekleri dile getirdikleri "Şişedeki Mesaj" etkinliğinin ardından farklı meslekleri temsil eden kişilerle tanışma fırsatı buldular.

Bükreş Üniversitesi'nde görev yapmakta olan Etik profesörü Emanuel Socaciu, müze restorasyon sorumlusu Catrina Nicolae, La Clínica de la Felicidad (Mutluluk Kliniği) kurucusu Psikolog Dorina Stamate meslekleri ve çalışma koşulları hakkında bilgi verdiler. Ardından öğrencilerimiz hayatın zorluklarıyla yüzleşmek için duygu durumumuzu iyileştirmeye yardımcı olan dansla tanışma fırsatı buldular. Sanatsal alanları temsilen Dans ve Kareograf Tymeea Calomfirescu ile söyleşinin ardından proje ekibimiz Sektör 5 Belediye Başkanı'nı ziyaret ederek, yerel idari sistemlerle ilgili bilgiler edindiler ve merak ettikleri soruları yönelttiler.

Romanya Jobs 4 Future Ekibinin bizi evimizde hissettirmek için gösterdiği sevgi, özveri ve çabaya şükranlarımızı sunuyor, 13-18 Şubat tarihleri arasında Yunanistan'ın Karditsa kentinde gerçekleşecek bir sonraki hareketlilikte yeniden bir araya getirmeyi umuyoruz.

 

Projemiz hakkında:

 

Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi 2020 Yılı Teklif Çağrısı Döneminde sunulan " Jobs 4 Future (Geleceğin Meslekleri)" başlıklı KA229 Okul Eğitimi Stratejik Ortaklık Projemiz;

·Liceul Teoretic Ion Barbu (Romanya) koordinatörlüğünde

·Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi (Türkiye)

·Agrupamento de Escolas de Vilela (Portekiz)

·1o Imerisio Geniko Lykeio Karditsas (Yunanistan)

·Tevfik Serdar Anadolu Lisesi (Türkiye)

·IES Tegueste (İspanya)

ortaklığıyla 2 yıl süreyle devam edecektir.

Projemizin temel amacı, öğrencilerimizin günümüz dünyasının rekabetçi ortamında kendine uygun işi seçebilmelerini sağlayacak temel yeterliliklerle donatılmasıdır. Temel önceliğimiz, hem ana dilde hem de yabancı dil olarak İngilizce'de sözlü ve yazılı iletişim becerilerini geliştirmektir. Proje faaliyetleri kapsamında öğrencilerin iş bulma sürecinde kendilerine gerekli olan çeşitli belgelerin hazırlanması için bir yabancı dilin nasıl kullanılacağı ve bilgiye nasıl erişecekleri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz topluluk, video kameraların ve mikrofonların önünde hitabet becerileri geliştirme fırsatı bulacaklardır.

Projenin, yabancı dilde yetkinlik artışı, dijital yetkinlik düzeyinin artması, okullarda beceri ve yeterliliklerin daha iyi anlaşılması ve tanınması, meslek profilleri ile bağlantılı yeterliklerin (öğretim ve eğitim çalışmaları...vb) geliştirilmesi, farklı ülkelerdeki uygulamaları, politikaları ve sistemlerini yakından tanıtılması; mesleki gelişim için fırsatların artması başta olmak üzere kurumlar/kişiler üzerinde belirtilen doğrudan veya dolaylı etkilere sahip olması beklenmektedir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

                                                                                               Ali DURAN

 

                                                                               Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi Müdürü

18-10-202118-10-202118-10-202118-10-202118-10-202118-10-2021